Batoniki robi się w 5 minut- nie licząc czasu jaki musza spędzić w piekarniku.
Co potrzebujemy:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- płatki owsiane,
- suszone owoce, orzechy, nasion czyli to co mamy w domu. Ja dodałam chyba wszystko! Orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina, suszone banany, rodzynki, żurawina, aramantus, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe.
Jak to zrobić:
Mleko należy podgrzać. Przelać do naczynia. Dodać płatków owsianych i wszystkich dodatków. Wymieszać. Masa musi być gęsta i zwarta, nie może być rzadka!
Całość przełożyć na blachę . Grubość tak do 3-4 cm. Nie ugniatać, bo batoniki będą twarde.
Piec w piekarniku nastawionym 130 st.C przez godzinę. Po ostygnięciu pociąć na małe batony i zawinąć w papier do pieczenia ponieważ batoniki trochę się kleją.
Zjeść :) :) :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! :)