5 września 2015

Batoniki musli na winie.

Batoniki musli na winie, czyli co się pod rękę nawinie ;) :) 
Batoniki robi się w 5 minut-  nie licząc czasu jaki musza spędzić w piekarniku.

Co potrzebujemy:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • płatki owsiane,
  • suszone owoce, orzechy, nasion czyli to co mamy w domu. Ja dodałam chyba wszystko! Orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina, suszone banany, rodzynki, żurawina, aramantus, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe.
Jak to zrobić:

Mleko należy podgrzać. Przelać do naczynia. Dodać płatków owsianych i wszystkich dodatków. Wymieszać. Masa musi być gęsta i zwarta, nie może być rzadka! 
Całość przełożyć na blachę . Grubość tak do 3-4 cm. Nie ugniatać, bo batoniki będą twarde. 
Piec w piekarniku nastawionym 130 st.C przez godzinę. Po ostygnięciu pociąć na małe batony i zawinąć w papier do pieczenia ponieważ batoniki trochę się kleją.

Zjeść :) :) :) 

Smacznego! 




To miał być zapas na tydzień, a wystarczyło na dwa dni! Takie pyszne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! :)